Συνεργασία της βιομηχανίας των Logistics για αποδοτικές εμπορευματικές μεταφορές βασιζόμενες σε ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)- LOGISTIC FOR LIFE

Συνεργασία της βιομηχανίας των Logistics για αποδοτικές εμπορευματικές μεταφορές βασιζόμενες σε ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)- LOGISTIC FOR LIFE

Πελάτης / Χρήστης: EΕ

Ημερομηνία Έναρξης / Λήξης: Δεκέμβριος 2009 – Ιούλιος 2012

Περιγραφή

Το έργο L4LIFE – Logistics for LIFE στοχεύει στο να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μεγάλες εταιρίες logistics, εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής και ερευνητικούς φορείς) για τη αναγνώριση καινοτόμων λύσεων ΤΠΕ για την εξασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης στη βιομηχανία των logistics μέσω της αύξησης της απόδοσης των καθημερινών λειτουργιών. Αυτός ο γενικός στόχος πηγάζει από το κοινό όραμα όλων των παραπάνω για ανάπτυξη του τομέα των logistics, το οποίο βασίζεται στη σημαντική θέση που διαδραματίζουν τα logistics, την συνεχώς αυξανόμενη χρήση οδικών μεταφορών – κάτι που επιδέχεται βελτίωση – αλλά και τον ρόλο των τεχνολογιών ΤΠΕ σε όλους τους τομείς της σημερινής επιχειρηματικότητας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα έργα έρευνας αλλά και μελέτες έχουν αναδείξει τον ρόλο των τεχνολογιών ΤΠΕ για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και απόδοσης υπηρεσιών. Ανάλογη είναι και η διαπίστωση για το χώρο των Logistics.

Το έργο L4LIFE πραγματοποιεί μια λεπτομερή περιγραφή όλων των πρωτοβουλιών των τελευταίων δεκαετιών προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργεί τους απαραίτητους συνδέσμους με ήδη υπάρχοντα έργα και δράσεις με σκοπό την οργάνωση όλων αυτών των δράσεων.

Οι επόμενες λύσεις ΤΠΕ στο χώρο των Logistics θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση αναγκών τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Συγκεκριμένα το έργο L4LIFE στοχεύει στην δημιουργία κατευθύνσεων για τις επόμενες λύσεις ΤΠΕ στο χώρο των logistics οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν:
• Λύσεις για «πράσινες» μεταφορές φορτίων
• Συνεργατικά (collaborative) επιχειρηματικά μοντέλα
• Διαφανείς λύσεις για έλεγχο φορτίων
• Απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εμπλεκομένων στις μεταφορές

Σκοπός του L4LIFE είναι η αναγνώριση των βημάτων που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή και η επιβεβαίωσή τους μέσω των επαφών με αντίστοιχους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς φορείς.

Ρόλος της TREDIT:

– Συμμετοχή στην ανάλυση διαφορετικών υφιστάμενων λύσεων στον τομέα των ΤΠΕ καθώς και στον τεχνικό σχεδιασμό μελλοντικών αναπτύξεων.
– Συμμετοχή στο σχεδιασμό ομάδων και ενός Παρατηρητηρίου για την ανάπτυξη και την προώθηση αντίστοιχων προτύπων (standards).
– Συμμετοχή στην οργάνωση Forum σχετικά με το «Ευφυές Φορτίο – Intelligent Cargo» ως κοινότητα αποτελούμενη από σχετικούς οργανισμούς και φορείς με ενδιαφέρον στις λύσεις ΤΠΕ για μια απολεσματική αλυσίδα μεταφοράς