Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στις Ευρωπαϊκές Συνδυασμένες Εμπορευματικές Μεταφορές (E-FREIGHT)

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στις Ευρωπαϊκές Συνδυασμένες Εμπορευματικές Μεταφορές (E-FREIGHT)

Πελάτης / Χρήστης: EU

Έναρξη / Λήξη: Ιανουάριος 2010 – Ιούνιος 2013

Περιγραφή:

Το έργο e-Freight χρηματοδοτούμενο από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) στοχεύει στην αύξηση χρήσης όλων των διαφορετικών μέσω μεταφοράς στις εμπορευματικές μεταφορές με σκοπό την βέλτιστη και αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων και συνδυασμών τους.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποστηρίζει τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία συστημάτων και εφαρμογών e-freight. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές πιλοτικές εφαρμογές κατά τη διάρκεια του έργου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τόσο μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο των logistics όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και δημόσιες Αρχές.

Συγκεκριμένα αντικείμενα του έργου είναι:
1.Η αναγνώριση των απαιτήσεων σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για την υλοποίηση των προδιαγραφών του e-freight
2. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας e-Freight βασιζόμενη σε υπάρχουσες τεχνολογίες και διεθνή standards
3. Συγκεκριμένες λύσεις/εφαρμογές ΤΠΕ e-freight που θα είναι ικανές να οδηγήσουν σε απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ εμπλεκομένων οντοτήτων σε διατροπικές μεταφορές τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και με τις δημόσιες Αρχές (π.χ. Τελωνεία). Στις συγκεκριμένες λύσεις συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός μοναδικού εγγράφου (Single Transport Document) ικανού να καλύψει όλες τις διαφορετικές ανάγκες κατά μήκος της διατροπικής αλυσίδας μεταφοράς.

Συγκεκριμένα ο στόχος του έργου e-Freight είναι ο σχεδιασμός μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής φορτωτικής για συνδυασμένες μεταφορές. Αυτή η νέα φορτωτική πρέπει να είναι όχι μόνο χρηστική αλλά και με πλήρη γεωγραφική και τομεακή κάλυψη για κάθε μέσο μεταφοράς. Επιπλέον, το νέο έντυπο ή/και ηλεκτρονικό μέσο θα πρέπει να καλύπτει τους ιδιαίτερους κανονισμούς κάθε χώρας μέλους της ΕΕ που σχετίζονται με την έκδοση των φορτωτικών, όπως π.χ. η απαίτηση της Ελλάδας για την αναφορά στον ΑΦΜ των συμβαλλομένων μερών.

Η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής φορτωτικής για συνδυασμένες μεταφορές αντιμετωπίζει κυρίως δύο σημαντικές και συγκεκριμένες πτυχές: ψηφιοποίηση (digitality) και διατροπικότητα (multimodality).

Ο ρόλος της TREDIT:

Υπεύθυνη για την εκπόνηση των
– Καταγραφή υπαρχόντων λύσεων σχετικά με την υλοποίηση του e-freight
– Καταγραφή απαιτήσεων για την υλοποίηση και εφαρμογή του Single Transport Document και της ηλεκτρονικής φορτωτικής
– Σχεδιασμός του Single Transport Document