Διαχειριστική Αλυσίδα Ευφυών Εμπορευματοκιβωτίων (SMART-CM)

Διαχειριστική Αλυσίδα Ευφυών Εμπορευματοκιβωτίων (SMART-CM)

Πελάτης / Χρήστης: EU

Έναρξη / Λήξη: Δεκέμβριος 2008 – Ιούλιος 2011

Περιγραφή:

Το έργο SMART-CM ανταποκρίνεται στην επείγουσα απαίτηση της βιομηχανίας εμπορίου και μεταφορών για επίτευξη βελτιωμένης αποδοτικότητας, παράλληλα με την ικανοποίηση αυξημένης ασφάλειας, στην παγκόσμια διαχείριση διατροπικών αλυσίδων εμπορευματοκιβωτίων για μεταφορές door-to-door.

Με πρακτικούς όρους αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί ως η ικανότητα για:
– Συνεχή παρακολούθηση του εμπορευματοκιβωτίου και της πορείας της παραγγελίας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αλυσίδας με τη χρήση διαλειτουργικών, οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών ασφαλείας εμπορευματοκιβωτίων.
– Γρήγορο εκτελωνισμό των εμπορευματοκιβωτίων σε σημεία «ελέγχου», μέσω τεχνικής ενοποίησης πολλαπλών τεχνολογιών και «ουδέτερης» παροχής πληροφοριών σχετικών με τελωνεία σε ένα τυποποιημένο & κατά προτίμηση «μοναδικό» τρόπο για όλες τις τελωνειακές αρχές που περιλαμβάνονται στην αλυσίδα.
– Εύκολη πρόσβαση σε «υπηρεσίες», «εμπορικές συναλλαγές» και «εργαλεία» για πλήρη βελτίωση της ποιότητας και διαφάνειας της αλυσίδας με κύρια έμφαση στη διαχείριση αναπάντεχων καταστάσεων και στη μείωση του κόστους που προκύπτει από «διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων κατ’εξαίρεση».
– «Ελεύθερη» επιλογή λιμένων, διαχειριστικών εταιρειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη διατροπική μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων ως αποτέλεσμα εφαρμογής «παγκόσμιων βιομηχανικών δεδομένων» η οποία θα καλύπτει τις τεχνολογικές, όπως επίσης και τις εμπορικές, οργανωτικές και επιχειρηματικές πλευρές του εμπορίου.
– Πρόσβαση και χρήση των πληροφοριών που σχετίζονται με την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από διαφορετικές πηγές (Πλατφόρμες από προμηθευτές τεχνολογικών συσκευών ασφαλείας, λιμενικά συστήματα MIS, συστήματα παρακολούθησης φορτίων στόλου, συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας κλπ) με έναν ενιαίο τρόπο.

Σε απάντηση αυτών των απαιτήσεων η ιδέα του SMART-CM είναι να αναπτύξει, να δοκιμάσει και επιδείξει μια διαλειτουργική αρχιτεκτονική “single window” για τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας εμπορευματοκιβωτίων μέσω:
– Χρήσης υπαρχουσών τεχνολογιών,
– Προσφοράς τεχνολογικών λύσεων για διαλειτουργική και συνεχή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των τμημάτων της αλυσίδας ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για τη συλλογή δεδομένων
– Διασύνδεσης με τις υπάρχουσες πλατφόρμες υπηρεσιών για τη διαχείριση εμπορευματο-κιβωτίων
– Καθορισμού ενός ουδέτερου μηχανισμού πλατφόρμας και σύμφωνων εφαρμογών για ασφαλείς και διαλειτουργικές μεταφορές δεδομένων με διεθνή τελωνεία
– Ενσωμάτωσης νέων B2B και B2A υπηρεσιών για την προσθήκη αποδοτικότητας στη διαφάνεια της αλυσίδας και τη συνεργασία των φορέων.
– Απόδειξης των «καινοτόμων λύσεων» (π.χ. δυναμικές δυνατότητες επανα-προγραμματισμού) οι οποίες θα επιτρέψουν καλύτερη κατανόηση και λειτουργία της συνολικής επιχείρησης μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
– Εξέτασης & ανάλυσης της τυποποίησης, της λειτουργίας αγοράς & επιχείρησης, καθώς επίσης και ζητημάτων διαχειριστικής διακίνησης εμπορευμάτων που αφορούν στη μελλοντική λειτουργία των αλυσίδων εμπορευματοκιβωτίων.

Η ανάπτυξη, η επίδειξη και η μετέπειτα της διάρκειας του προγράμματος λειτουργία της «SMART_CM πλατφόρμας» είναι το σημαντικότερο «τεχνολογικό συστατικό» της ιδέας του έργου για την επίτευξη αποδοτικής και ασφαλούς door-to-door διαχείρισης αλυσίδας εμπορευματοκιβωτίων στο μέλλον.