Ενδυνάμωση της Διοικητικής Ικανότητας της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ)

Ενδυνάμωση της Διοικητικής Ικανότητας της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ)

Screen Shot 2014-11-05 at 10.22.10 AM

Πελάτης: Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας Λεμεσού

Διάρκεια: Οκτώβριος 2006 – Απρίλιος 2008

ντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών για την εκπόνηση μελετών και αντίστοιχα προγράμματος εκπαίδευσης σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης λιμένων/ λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και διεξαγωγής λιμενικών δραστηριοτήτων σε φορείς και εργαζομένους που εμπλέκονται στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδόμησης της Αρχής Λιμένων Κύπρου καθώς και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΑΛΚ και στη βελτίωση της διοικητικής και λειτουργικής ικανότητας των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η Κύπρος, μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό και διοικητικό πλέγμα, να μπορέσει να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο καθώς και γενικότερα να λειτουργήσει κατά αποτελεσματικότερο τρόπο ως πλήρες κράτος μέλος.
Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:
– Η ενδυνάμωση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΑΛΚ μέσω της ανάπτυξης μιας σύγχρονης οργανωσιακής, λειτουργικής και διοικητικής ικανότητας, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργίας του λιμενικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης της θαλάσσιας ασφάλειας, όπως αυτή εφαρμόζεται σε λιμενικές περιοχές, καθώς και την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών, μέτρων αειφορίας και βελτιωμένων αναγκών αναφοράς.
– Η βελτίωση της ικανότητας των εργαζομένων στο λιμενικό τομέα (κυρίως ναυτικών πρακτόρων, αδειούχων αχθοφόρων και λιμενεργατών) στην εφαρμογή του σχετικού Κοινοτικού Κεκτημένου και πρακτικών.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει δύο (2) υποέργα. Το 1ο υποέργο αφορά την αναδόμηση της ΑΛΚ και την αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος. Το 2ο υποέργο αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων κατάρτισης τόσο για το προσωπικό της ΑΛΚ όσο και για το προσωπικό των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (ναυτιλιακοί πράκτορες, αχθοφόροι κλπ.). Εκτός των δύο (2) παραπάνω υποέργων, το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το περιεχόμενο και των δύο ενοτήτων (υποέργων) του Έργου.

Ο ρόλος της TREDIT:
– Αξιολόγηση και εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της υπάρχουσας πληροφοριακής/μηχανογραφικής υποδομής της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ)
– Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου ενός ενιαίου βιώσιμου πληροφοριακού συστήματος για την ΑΛΚ – Ανάπτυξη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου κατάρτισης για τα στελέχη της ΑΛΚ, περιλαμβανομένης και διαμόρφωσης αειφόρου επιμορφωτικού προγράμματος και εκπαίδευσης εκπαιδευτών