Μελέτη Προσανατολισμού τεχνολογικών προτεραιοτήτων στο τομέα των Μεταφορών

Μελέτη Προσανατολισμού τεχνολογικών προτεραιοτήτων στο τομέα των Μεταφορών

texnologikes prot

Πελάτης: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Διάρκεια: Σεπτέμβριος 1998 – Ιούνιος 2000

Ο κύριος στόχος της μελέτης είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της τεχνολογικής πολιτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια με κριτήρια την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων μεταφορών.
Η μελέτη ξεκινά με έρευνα ερωτηματολογίου για τη συλλογή των στοιχείων από τις επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των μεταφορών. Τα αποτελέσματα της έρευνας ερωτηματολογίου εισάγονται σε βάση δεδομένων που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού επεξεργασίας δημιουργούν μια λειτουργική βάση δεδομένων. Στη συνέχεια γίνεται η συστηματική παρουσίαση και ταξινόμηση των διαφόρων εναλλακτικών τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά κατηγορία μεταφορών στα επόμενα 10-15 χρόνια και η διαμόρφωση σεναρίων ως προς τις τεχνολογικές επιλογές για κάθε κλάδο μεταφορών, με βάση δύο βασικές παραμέτρους : τη σημερινή κατάσταση ανάπτυξης των τεχνολογιών καθώς και την προοπτική ανάπτυξής τους και διείσδυσης στην αγορά στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα γίνεται ο προσδιορισμός των βασικών χαρακτηριστικών βιωσιμότητας και των παραγόντων που την επηρεάζουν, για τυπικές Ελληνικές επιχειρήσεις μεταφορών σε διάφορα μέρη της χώρας. 
Στο προτελευταίο στάδιο της μελέτης γίνεται η πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων των συγκεκριμένων σεναρίων τεχνολογικών επιλογών, πάνω στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων «μεταφορών».
Η μελέτη ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων ως προς την ακολουθούμενη τεχνολογική πολιτική στον τομέα των μεταφορών για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων αφορά την καθιέρωση της πολιτικής προώθησης των τεχνολογιών που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την ευκολία (ή δυσκολία) διείσδυσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αγορά.

Ο ρόλος της TREDIT:
– Δημιουργία σεναρίων τεχνολογικών επιλογών
– Προσδιορισμός των τεχνολογικών επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων