Πελάτης / Χρήστης: Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ)
Έναρξη / Λήξη: Δεκέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013
Περιγραφή:
Τα λιμάνια της Βενετίας (Ιταλία), Πλότσε (Κροατία) και Ηγουμενίτσας (Ελλάδα) της Αδριατικής & Ιονίου που αντιπροσωπεύουν κύριους κόμβους στο διάδρομο για τις θαλάσσιες μεταφορές, που συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη με την Ασία και νότιες περιοχές της Μεσογείου, συνεργάζονται για την αύξηση των επιβατών τους, των οχημάτων διακίνησης φορτίου και της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η βέλτιστη απόδοση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εισαγωγή μια καλύτερης οργάνωσης των λιμενικών εργασιών, μέσω έξυπνων PCS (Port Community Systems), ικανά για τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων, και διαχειριστών λιμένων. Ένας σημαντικός τομέας παρέμβασης προτεραιότητας, που είναι αναγκαίος για την επίτευξη καλύτερης αποτελεσματικότητας, συνδέεται με τις απαιτήσεις διαχείρισης και ελέγχου των απαιτούμενων δηλωτικών εγγράφων για την άφιξη ή την αναχώρηση, πλοίων ή επιβατών.
Αντικείμενο του έργου – που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος IPA ADRIATIC – αποτελεί η καταγραφή των διαδικασιών του λιμένος και η ανάλυση των αναγκών για τη δημιουργία ενός PCS κάνοντας χρήση της λογικής του «ενιαίου παραθύρου» και η διασύνδεση του συστήματος που θα υλοποιηθεί στον ΟΛΗΓ με το γενικότερο Common Window του έργου APC.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια αυτά προβλέπεται, μεταξύ άλλων η πραγματοποίηση των παρακάτω δράσεων:
– Ανάπτυξη πληροφοριακής εφαρμογής για την διαχείριση των απόπλων και κατάπλων των πλοίων.
– Ανάπτυξη πληροφοριακής εφαρμογής εκτελωνισμού εισαγομένων προϊόντων.
– Ανάπτυξη πληροφοριακής εφαρμογής εκτελωνισμού εξαγομένων προϊόντων.
– Ανάπτυξη πληροφοριακής εφαρμογής κρατήσεων θέσεων στάθμευσης για τους μεταφορείς και ταξιδιώτες.
Το σύστημα της APC θα αναπτυχθεί με βάση την αρχή του «ενιαίου παραθύρου», επιτρέποντας στους χρήστες των λιμένων, που εμπλέκονται στο εμπόριο και το μεταφορικό τομέα να χρησιμοποιούν on-line, τυποποιημένα τα σχετικά έγγραφα για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση, τις τελωνειακές απαιτήσεις και την κράτηση θέσεων στάθμευσης στο χώρο του λιμένα.
Αναλυτικά το σύστημα προς υλοποίηση θα καλύπτει τις κάτωθι λειτουργικές περιοχές:
– Διαχείριση Απόπλου και Κατάπλου Πλοίων: με σκοπό τόσο την τήρηση Διεθνών και Ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν την πληροφόρηση για τον Κατάπλου και τον Απόπλου αλλά και τον συντονισμό και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων θέσεων Θέσεων Πρόσδεσης Πλοίων/πρόσδεσης από την πλευρά του ΟΛΗΓ
– Διαχείριση Τελωνειακών Εργασιών: με σκοπό την βελτίωση και μηχανογράφηση της επικοινωνίας με Τελωνειακές Αρχές αλλά και την παροχή (προς τις Τελωνειακές Αρχές) της δυνατότητας έγκαιρης ενημέρωσης του ΟΛΗΓ ως προς τυχόν προβλήματα ή εκκρεμότητες σε σχέση με τις απαιτήσεις τους
– Διαχείριση Θέσεων Στάθμευσης (parking): με σκοπό της βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου χώρου αλλά και την παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες του Λιμένα.
Στα πλαίσια άλλωστε του παρόντος έργου θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στην ορθή εκτέλεση πιλοτικών και δοκιμαστικών λειτουργιών των επιμέρους εφαρμογών που θα απαρτίζουν το σύστημα αλλά και του συνόλου του συστήματος.
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δράσεις εκπαίδευσης των διαφόρων χρηστών του συστήματος αλλά και οι δράσεις δημοσιότητας στα πλαίσια του έργου.
ο ρόλος της TREDIT:
– Διαχείριση Έργου
– Τεχνική Διαχείριση Έργου
– Καταγραφή διαδικασιών λιμένα και τελικών απαιτήσεων του συστήματος προς υλοποίηση
– Σχεδιασμός συστήματος λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες διαλειτουργικότητας και επικοινωνίας με υπάρχουσες εφαρμογές αλλά και το Common Window του έργου
– Ανάπτυξη και έλεγχος του πληροφοριακού συστήματος που αφορά σε:
– Διαχείριση Απόπλου και Κατάπλου Πλοίων
– Διαχείριση Τελωνειακών Εργασιών
– Διαχείριση Θέσεων Στάθμευσης (parking)
– Πιλοτική Εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος
– Εκπαίδευση χρηστών
– Τεχνική Υποστήριξη κατά την φάση της Πιλοτικής και Δοκιμαστικής Λειτουργίας του συστήματος
– Συμμετοχή σε εκδηλώσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου