Πελάτης / Χρήστης: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Έναρξη / Λήξη: Οκτώβριος 2010 – Σεπτέμβριος 2013
Περιγραφή:
Το Έργο αποτελεί συνέχεια της βοήθειας που δόθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης του έργου Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Θαλασσίων Διαδρόμων στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου Ι, και ως εκ τούτου στηρίζεται στα αποτελέσματα του προηγούμενου έργου και/ ή επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Κρατώντας αυτό κατά νου, το Έργο στοχεύει να προωθήσει τις ολοκληρωμένες, αποτελεσματικές και αποδοτικές συνδέσεις συνδυασμένων και θαλασσίων εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ε.Ε. και των συνεργαζόμενων/ γειτονικών μεσογειακών χωρών της περιοχής (αλλά και μεταξύ των ίδιων των μεσογειακών αυτών χωρών), καθώς και τις περαιτέρω συνδέσεις με την ενδοχώρα μέσω κέντρων logistics. Το Έργο θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίζουν πολύπλοκές εφοδιαστικές μεταφορικές ροές, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση και οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό το Έργο θα διασφαλίσει την ενοποίηση και την επακόλουθη εφαρμογή του επονομαζόμενου Road Map για την ανάπτυξη των MEDAMOS projects στη Μεσόγειο (τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έργου) και θα συμβάλει στην επέκταση των θαλασσίων διαδρόμων (MoS) στις γειτονικές χώρες.
Για το σκοπό αυτό,
– ειδικές δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας/ υποστήριξης θα εφαρμοστούν στις αρμόδιες αρχές σε εθνικό επίπεδο, εστιάζοντας κυρίως στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις
– βοήθεια θα δοθεί σε έναν αριθμό συγκεκριμένων MEDAMOS project (τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έργου), και
– αναλυτική εργασία και δραστηριότητες διάχυσης θα πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός Master Plan για την επέκταση των Θαλασσίων Διαδρόμων (MoS) στις νότιες γειτονικές χώρες της περιοχής.
Με τον τρόπο αυτό το Έργο υποστηρίζει την υλοποίηση των θαλάσσιων διαδρόμων (MoS) στη Μεσόγειο, ως το θαλάσσιο σκέλος των Διαμεσογειακών Δικτύων Μεταφορών/ Trans Mediterranean Transport (ΤΜΤ) Network (το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος), και ως εκ τούτου εξασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ των λιμένων με το χερσαίο τμήμα του ΤΜΤ δικτύου. Η ανάπτυξη των MEDAMOS pilot projects προσδιορίστηκαν επίσης ως μια από τις βασικές πρωτοβουλίες στην υπουργική δήλωση σχετικά με τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Η γεωγραφική περιοχή που θα καλυφθεί στα πλαίσια του Έργου είναι η νότια περιοχή του ENPI. Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεσόγειο, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και το Μαυροβούνιο θα κληθούν να συμμετάσχουν στο Έργο. Οι άμεσοι δικαιούχοι του Έργου είναι τα Υπουργεία Μεταφορών, οι λιμενικές αρχές, οι τελωνειακές αρχές, κλπ. Προβλέπεται επίσης ότι τα ακόλουθα μέλη του ιδιωτικού τομέα, όπως οι θαλάσσιες επιχειρήσεις μεταφορών, οι λιμενικές επιχειρήσεις, οι εταιρείες logistcs, οι μεταφορείς φορτίων, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγές θα αποτελέσουν αντικείμενο στόχευσης του Έργου.
Οι ειδικές δραστηριότητες του Έργου είναι οι εξής:
– Ευαισθητοποίηση και capacity building της νότιας περιοχής του ENPI
– Εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο θα επικεντρώνεται στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις
– Προώθηση της ενσωμάτωσης των MEDA θαλάσσιων διαδρόμων (MoS) σε όλο το δίκτυο ΤΜΤ.
Ο ρόλος της TREDIT:
Συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Έργου.