Μελέτη Διαχείρισης Επικίνδυνων Φορτίων στο Οδικό Δίκτυο της Κύπρου στα πλαίσια της πράξης ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Μελέτη Διαχείρισης Επικίνδυνων Φορτίων στο Οδικό Δίκτυο της Κύπρου στα πλαίσια της πράξης ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Πελάτης / Χρήστης: Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Δημοσίων Έργων)

Έναρξη / Λήξη: Μάρτιος 2015 – Ιανουάριος 2016

Περιγραφή:
Στόχο του έργου αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς Επικίνδυνων Φορτίων (Ε.Φ.) στο οδικό δίκτυο της Κύπρου και στα σημεία διασύνδεσης με άλλα μεταφορικά μέσα μέσω (α) αναβάθμισης διαδικασιών διαχείρισης επικίνδυνων φορτίων, (β) βελτίωσης της κυκλοφοριακής διαχείρισης κατά τη μεταφορά Επικίνδυνων φορτίων στο οδικό δίκτυο καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις και (γ) αναβάθμιση των υπηρεσιών διαχείρισης επικίνδυνων φορτίων μέσω μελέτης Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών. Η μελέτη πραγματοποιείται στα πλαίσια της εγκεκριμένης πράξης ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013. Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:
– Τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων φορτίων στο οδικό δίκτυο της Κύπρου και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
– Την αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τη διαχείριση των Επικίνδυνων φορτίων στο οδικό δίκτυο μέσω διεξαγωγής συνεντεύξεων με τους εμπλεκόμενους φορείς Επικίνδυνων Φορτίων.
– Την ανάπτυξη σεναρίων κυκλοφοριακής διαχείρισης κατά τη μεταφορά Επικίνδυνων φορτίων αλλά και για έκτακτα συμβάντα μέσω χρήσης εξειδικευμένων συγκοινωνιακών εργαλείων.
– Τη μελέτη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου καθώς και προτάσεις για αναθεώρηση του εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία αλλά και τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.
– Την προώθηση λύσεων Ευφυών Μεταφορών για την αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση της μεταφοράς των Επικίνδυνων φορτίων.
– Την εκπαίδευση/ ενημέρωση των στελεχών των εμπλεκομένων φορέων για τη διαχείριση επικίνδυνων φορτίων στο οδικό δίκτυο της Κύπρου.
– Την αποτελεσματική διοικητική υποστήριξη του Υπουργείου Mεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την Πράξη ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.

Ο ρόλος της TREDIT:
– Καταγραφή των υφιστάμενων διαδικασιών των εμπλεκόμενων αρχών για τη διαχείριση Ε.Φ. μέσω συνεντεύξεων
– Καταγραφή πλήθους υφιστάμενων στοιχείων και ψηφιοποίηση σε Βάση Δεδομένων
– Εκπόνηση ποσοτικής και ποιοτικής εκτίμησης κινδύνου για τις διελεύσεις Ε.Φ. στο οδικό δίκτυο
– Επικαιροποίηση εθνικού συγκοινωνιακού μοντέλου Κύπρου για την εξέταση κυκλοφοριακών μέτρων στη διαχείριση Ε.Φ.
– Προτάσεις για λήψη κυκλοφοριακών μέτρων διαχείρισης Ε.Φ. και λοιπής κυκλοφορίας
– Προτάσεις για αναθεώρηση υφιστάμενων διαδικασιών στη διαχείριση Ε.Φ. και στη διαχείριση εκτάκτων συμβάντων μεγάλης κλίμακας
– Στρατηγική Μελέτη Ευφύων Μεταφορών για τη διαχείριση Ε.Φ. και την Ασφάλεια των Μεταφορών
– Εκπαίδευση Στελεχών Εμπλεκόμενων Αρχών
– Διοικητική Υποστήριξη Υπουργείου στη πράξη ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ