Έρευνα και εφαρμογή ευφυών τεχνολογιών ΤΠΕ για την ανάπτυξη «Πράσινων» λιμένων – ENVIROPORT

Έρευνα και εφαρμογή ευφυών τεχνολογιών ΤΠΕ για την ανάπτυξη «Πράσινων» λιμένων – ENVIROPORT

Πελάτης / Χρήστης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Έναρξη / Λήξη: Οκτώβριος 2012 –Σεπτέμβριος 2015

Περιγραφή έργου:

Οι δυνατότητες παρακολούθησης και εντοπισμού φορτίων και μηχανημάτων χειρισμού χρησιμοποιείται εδώ και καιρό και οι εφαρμογές τους ολοένα και επεκτείνονται ακολουθώντας τη μείωση του κόστους εξοπλισμού και την πληθώρα υπηρεσιών. Τέτοιες λύσεις κυμαίνονται από λύσεις σε διαχείριση στόλου, οι οποίες προσφέρουν παρακολούθηση και εντοπισμό σε οχήματα εξοπλισμένα με συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS, μέχρι και διαχείριση απογραφής παρέχοντας πλήρη ορατότητα σε επίπεδο αντικειμένων τα οποία είναι εξοπλισμένα με συσκευές αναγνώρισης (πχ. RFID) και διάφορους άλλους αισθητήρες.
Η πρόταση στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και βελτιστοποίηση των λειτουργιών των τερματικών σταθμών και τη χρήση των διαθέσιμων πόρων λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές των εργασιών αυτών. Το κάνει ερευνώντας την κοινή χρήση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων συστημάτων ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται σήμερα στον κλάδο. Συστήματα ΤΠΕ όπως Συστήματα Διαχείρισης Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων – Terminal Operating Systems (TOS) και διαχείρισης στόλου χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές λύσεις και η κοινή τους χρήση δεν έχει έως σήμερα καθοριστεί.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:
– η βελτιστοποίηση των λειτουργιών των λιμενικών σταθμών εντός των ορίων τους (πχ. κινήσεις των ΟΣΜΕ) συνδυάζοντας αποτελεσματικά τα λειτουργικά συστήματα των σταθμών (TOS) με Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ITS πχ. Συστήματα διαχείρισης στόλου. Διάφορες συζητήσεις θεωρούν αυτή τη προσέγγιση απαραίτητη για την περαιτέρω βελτιστοποίηση των λειτουργιών των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων.
– να γίνει δυνατή η εφαρμογή περιβαλλοντική νοημοσύνη στις διαδικασίες χειρισμού εμπορευματοκιβωτίων λαμβάνοντας υπόψη δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας (πχ. Περιβαλλοντικά φιλική ανάθεση κινήσεων εμπορευματοκιβωτίων στο ΟΣΜΕ, διαχείριση των δραστηριοτήτων των πυλών εισόδου/εξόδου για την αποφυγή συμφόρησης).
– η επίδειξη των παραπάνω σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον (Λιμάνι του Ningbo) όπου η σχετικές επιπτώσεις μπορούν να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν.
– η βελτίωση της συνεργασίας στο πεδίο της εφαρμογής ΤΠΕ για λιμενικές εργασίες (και πιο συγκεκριμένα λειτουργίες των τερματικών σταθμών) μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, καθώς οι δυο αυτές χώρες μοιράζονται μια μακρά παράδοση στον τομέα και είναι επίσης στο στάδιο περαιτέρω στρατηγικών συνεργασιών.
Με αυτό το κριτήριο, μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει αποκομιστεί από τη συμμετοχή σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ενώ παράλληλα οι ευκαιρίες στην αγορά για εταιρείες ICT στην Ελλάδα (που εργάζονται στον τομέα) μπορούν να αξιολογηθούν και να εκμεταλλευτούν.

Ρόλος της TREDIT

– Διαχείριση Έργου
– Καταγραφή και ιεράρχηση αναγκών συστήματος
– Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Συστήματος Gate Appointment System
– Σχεδιασμός και Ανάπτυξη/Διασύνδεση ενός TOS με Σύστημα Διαχείρισης Στόλου για την βελτίωση και την φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση ΟΣΜΕ (straddle carrier) σε Τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων
– Πιλοτική εφαρμογή Συστήματος στο Port of Ningbo (Κίνα)
– Συμμετοχή σε δράσεις δημοσιότητας