Κατάρτιση Εξειδίκευση Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Κατάρτιση Εξειδίκευση Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

esoa

Πελάτης: ΥΠΕΧΩΔΕ

Διάρκεια: Ιανουάριος 2002 – Ιούλιος 2002

Κύριος στόχος του έργου είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας (Ε.Σ.Ο.Α.) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Σε συνέχεια της ανάπτυξης του ”Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2001-2005” το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μέσω του Ε.Σ.Ο.Α. στοχεύει στον καθορισμό και υλοποίηση μέτρων/δράσεων για τη βελτίωση του ”οδικού περιβάλλοντος”, μίας από τις σημαντικότερες παραμέτρους του φαινομένου ”ατύχημα”.
Συγκεκριμένα μέσω της ολοκλήρωσης των επιμέρους σταδίων του έργου προκύπτουν:
1. Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης οδικής ασφάλειας ως προς το ”ασφαλές οδικό περιβάλλον” (υποδομή οδών)
2.Κριτική επισκόπηση και αξιολόγηση αντίστοιχων Επιχειρησιακών Σχεδίων Οδικής Ασφάλειας που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
3. Αξιολόγηση υφιστάμενων προτάσεων για δράσεις/έργα Οδικής Ασφάλειας από εμπλεκόμενους φορείς/υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
4.Μεθοδολογία αναγνώρισης ”Επικινδύνων Θέσεων” και επιλογής παρεμβάσεων στο αστικό και υπεραστικό δίκτυο – σύνταξη προδιαγραφών.
5.Διαμόρφωση Επιχειρησιακού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει την κατάληξη των στόχων του Ε.Σ.Ο.Α. και τη συσχέτισή τους με τις τελικές δράσεις, την περιγραφή των κάθετων και οριζόντιων δράσεων, την εκτίμηση του κόστους αυτών (θεώρηση οικονομοτεχνικής εφικτότητας του Ε.Σ.Ο.Α.), την αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών, την ιεράρχηση των δράσεων, τον χρονικό προγραμματισμό, την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη διαχείριση του Ε.Σ.Ο.Α. Σύνταξη του Σχεδίου Δράσης (Σ.Δ.) για το διάστημα 2001-2006, ως εξειδίκευση του Ε.Σ.Ο.Α. σε μία πρώτη σειρά δράσεων προς σχεδιασμό και υλοποίηση, σύμφωνα με τους άξονες προτεραιότητας που το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο επιβάλλει (Υπο-σχέδια Δράσεων). Παράλληλα στο στάδιο αυτό, για καθένα από τα Υπο-σχέδια Δράσης γίνεται ποσοτικοποίηση των στόχων και του απαιτούμενου κόστους υλοποίησης, με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα δράσης (σύμφωνα με την εφικτότητα χρηματοδότησης)
7. Εξειδίκευση Ε.Σ.Ο.Α. και Σ.Δ. σε δράσεις για χρηματοδότηση, όπου γίνεται συσχέτιση των δράσεων Ε.Σ.Ο.Α. και Σ.Δ. με κριτήρια επιλεξιμότητας χρηματοδοτικών πόρων, κατανομή δράσεων στα επιχειρησιακά προγράμματα χρηματοδότησης, εκτίμηση του ρυθμού άντλησης χρηματοδότησης με ανάλογη τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του Ε.Σ.Ο.Α. και Σ.Δ.
8. Διατύπωση διαχειριστικών απαιτήσεων φορέα παρακολούθησης και διαχείρισης του Ε.Σ.Ο.Α. και οργανωτικών προτάσεων διαχείρισης Ε.Σ.Ο.Α