Πελάτης: 6th Framework Programme – DG Information Society – IST Programme
Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2004 – Σεπτέμβριος 2006
Η ολοκλήρωση της γνώσης και της εξειδίκευσης μέσω συντονισμένων δραστηριοτήτων συμβάλλει σημαντικά στη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο χώρο της έρευνας.
Ο κύριος στόχος του eLOGMAR-Μ είναι η συγκέντρωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων στο χώρο των συστημάτων πληροφορικής (υπηρεσίες διαδικτύου, κινητές υπηρεσίες WAP/WML και GPRS, προσομοίωση, τεχνολογίες για το σχεδιασμό των πληροφοριακών συστημάτων, εικονική πραγματικότητα) με τις εφαρμογές των θαλασσίων μεταφορών και των logistics. Στα πλαίσια του έργου ερευνάται ο θαλάσσιος διάδρομος εμπορευματικής διακίνησης «Τροφοδοτικοί λιμένες Βαλτικής Θάλασσας – Κομβικοί λιμένες Δυτικής Ευρώπης (Αμβούργο) – Λιμένες της Μεσογείου – Λιμένες της Κίνας».
Επίσης, μελετάται η δημιουργία παραρτημάτων του Περιφερειακού Κέντρου Αριστείας της Βαλτικής (Baltic Regional Competence Centre) στο χώρο των προηγμένων συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς και στον τομέα των logistics των μεταφορών. Το δίκτυο των παραρτημάτων θα καλύπτει τις τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).
Το έργο απευθύνεται κυρίως στους διαμεταφορείς, τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους λειτουργίας και διαχείρισης των τερματικών σταθμών και τους πράκτορες μεταφορών.
Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η σύσταση μιας ομάδας συνεργαζόμενων φορέων, η οποία θα ενώνει οργανισμούς από διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Κίνα), που λειτουργούν εντός του επιλεγμένου διαδρόμου μεταφοράς, μέσω της ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης (βάσεις δεδομένων, συστήματα πληροφόρησης, ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές πύλες) για την επίτευξη της συνεργασίας στο χώρο των logistics των θαλασσίων μεταφορών.
Επίσης, το έργο στοχεύει στην εισαγωγή νέων εργασιακών μεθόδων για τους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές στο χώρο των logistics και των θαλασσίων μεταφορών (εμπόρους, μεταπωλητές, σιδηροδρομικούς μεταφορείς, αποστολείς, παραλήπτες, ασφαλιστές, πράκτορες, διαμεταφορείς) παρέχοντάς τους προηγμένες ασύρματες υπηρεσίες, μέσω WAP και GPRS, όπως αναζήτηση στο διαδίκτυο, κινητό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ηλεκτρονική συνομιλία.
Οι δραστηριότητες που θα υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του έργου είναι: προσδιορισμός εννοιών – ρόλων, οργάνωση και διαχείριση κοινών δράσεων, οργάνωση συνεδρίων – ημερίδων – συναντήσεων εργασίας, δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων, ανταλλαγή και διάδοση των βέλτιστων πρακτικών.
Ο ρόλος της TREDIT:
– Ανάλυση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) κατά μήκος του επιλεγμένου διαδρόμου εμπορευματικής διακίνησης (Τροφοδοτικοί λιμένες Βαλτικής Θάλασσας – Κομβικοί λιμένες Δυτικής Ευρώπης (Αμβούργο) – Λιμένες της Μεσογείου – Λιμένες της Κίνας).
– Διαμόρφωση των προδιαγραφών για τις πιλοτικές εφαρμογές διαδικτύου και κινητών συστημάτων στους λιμένες της Μεσογείου.
– Εφαρμογή του πιλοτικού σεναρίου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης .