Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση Μελετών ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και δυνατότητας ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στην πόλη των Τρικάλων

Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση Μελετών ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και δυνατότητας ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στην πόλη των Τρικάλων

dimos trikalwn

Πελάτης: Δήμος Τρικκαίων

Διάρκεια: Νοέμβριος 2004 – Αύγουστος 2005

Το έργο περιλαμβάνει δυο δράσεις:
1. Διεξαγωγή Μελετών Ζήτησης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
2. Παρακολούθηση και Διαχείριση του Έργου
1. Διεξαγωγής Μελετών Ζήτησης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
Α’ Φάση: Πριν την έναρξη υλοποίησης του έργου
Περιλαμβάνει μελέτη για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη των Τρικάλων και των κοντινών σε αυτή περιοχών (πλήθος τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών συνδέσεων και μεγέθη επενδύσεων), και να διερευνήσει τη ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών (και των υποδομών που θα τις υποστηρίξουν) στην περιοχή.
Β’ Φάση: κατά τη διάρκεια του έργου
Καταγραφή των αποτελεσμάτων των επιδείξεων ευρυζωνικών υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει ερωτηματολόγια που θα αφορούν κάθε εκδήλωση επίδειξης ευρυζωνικών υπηρεσιών Επιπλέον, εξαγωγή στατιστικών αποτελεσμάτων που αφορούν την κάθε παρουσίαση. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στους φορείς που συμμετείχαν στην κάθε παρουσίαση και θα δημοσιεύονται στο Δικτυακό Τόπο του Δήμου Τρικκαίων, στην ενότητα που αφορά ευρυζωνικές υπηρεσίες και θα λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Τα αποτελέσματα θα αποτελούν και συμπεράσματα ως προς την αξία της κάθε επίδειξης και θα βοηθήσουν τον Ανάδοχο Φορέα διεξαγωγής των επιδείξεων ως προς το περιεχόμενο των επόμενων παρουσιάσεων και ενδεχομένως στη διεξαγωγή νέων.
Γ’ Φάση: μετά το πέρας λειτουργίας των κέντρων Ενημέρωσης περί Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
Ένα (1) μήνα μετά το τέλος της λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, διεξαχθεί έρευνα για τα αποτελέσματα του έργου, ως προς τη διάχυση των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Τρικκαίων και συγκεκριμένα: νέες ευρυζωνικές συνδέσεις στους φορείς – στόχους, πρόθεση για νέες ευρυζωνικές συνδέσεις από τους φορείς – στόχους στους επόμενους έξι μήνες, κατανόηση της αποτελεσματικότητας των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου κλπ. Για την καταγραφή αυτών των αποτελεσμάτων θα υπάρξουν ερωτηματολόγια τα οποία θα συμπληρωθούν από όλους τους υπευθύνους των φορέων που παρακολούθησαν τις επιδείξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου, καθώς και με επικοινωνία με τις εταιρίες Παροχής Ευρυζωνικών Υπηρεσιών που λειτουργούν στο Δήμο Τρικκαίων.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η καλύτερη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και εταιρειών και η αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο για τη χρήση της ευρυζωνικότητας όσο και για την επένδυση σε υποδομές και ανάπτυξη υπηρεσιών (που με τη σειρά τους θα δώσουν νέα ώθηση στη χρήση από το κοινό).
2. Παρακολούθηση και Διαχείριση του Έργου
Ο Τεχνικός Σύμβουλος αναλαμβάνει την παρακολούθηση και διαχείριση του έργου. Ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει προσωπικό υποστήριξης της υλοποίησης του έργου, καθώς και ομάδα έργου, αλλά δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μεθοδολογία για την αποτελεσματική διαχείριση του έργου: έλεγχος ορθής λειτουργίας των υποδομών που θα προμηθευτεί στα πλαίσια του έργου, αλλά και μεθοδολογία παρακολούθησης της υλοποίησης και επικοινωνίας με την ΕΥΔ ΚτΠ.
• Για το λόγο αυτό ο Τεχνικός Σύμβουλος του παρόντος υποέργου θα αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Τρικκαίων υποκατηγορία δράσεων, που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα υπόλοιπα υποέργα του έργου
• Τα οφέλη που θα προκύψουν από τις παραπάνω υπηρεσίες είναι ενδεικτικά τα εξής:
• Η διαχείριση του έργου από έμπειρο δυναμικό θα συμβάλει στην ομαλότερη εξέλιξη και εγκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων, εξοπλισμού και δικτύων.
• Θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας από το προσωπικό του Συμβούλου προς τα στελέχη της ομάδας έργου του Δήμου Τρικκαίων.
• Οι αρχικές μελέτες και η διαχείριση των υποέργων θα πραγματοποιηθούν στη βάση μιας συντονισμένης διοίκησης έργου με τα κατάλληλα επιχειρησιακά εργαλεία.

Ο ρόλος της TREDIT:
– στο σχεδιασμό της οργάνωσης των υπόλοιπων υποέργων
– στο σχεδιασμό των συστημάτων προγραμματισμού και ελέγχου των υποέργων
– στον έλεγχο υλοποίησης των υποέργων
– στην παρακολούθηση και διαχείριση του συνόλου του έργου, τόσο από πλευράς χρονοπρογραμματισμού και κόστους, όσο και από πλευράς συνολικής λειτουργίας των υποδομών πληροφορικής που θα προμηθευτεί ο Δήμος Τρικκαίων στα πλαίσια του έργου