Σχεδιασμός εξοπλισμού οχημάτων και υποστηρικτικών εργαλείων οδικής ασφάλειας με έμφαση στις απαιτήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες – HOME

Σχεδιασμός εξοπλισμού οχημάτων και υποστηρικτικών εργαλείων οδικής ασφάλειας με έμφαση στις απαιτήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες – HOME

HOME

Πελάτης: EU, DG XIII, Telematics Applications Programme, D.E. 3003

Διάρκεια: Ιανουάριος 1997 – Μάρτιος 2000

Σκοπός του προγράμματος HOME (DE 3003) είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος Η/Υ που θα επιτρέπει σε ηλικιωμένους και ΑμΕΑ να τηλεχειρίζονται συσκευές του οικιακού τους περιβάλλοντος (όπως τηλεόραση, βίντεο, φώτα, πλυντήριο, φούρνος, πόρτες και παράθυρα, θέρμανση και θερμοσίφωνας) μέσω διαφόρων μέσων επικοινωνίας, όπως οθόνη αφής, αναγνώριση φωνής, αναγνώριση κινήσεων χεριών και φυσική ομιλία. Το σύστημα θα δίνει πληροφορίες στο χρήστη με οπτικά, ηχητικά και φωνητικά μηνύματα.
Η ανάπτυξή του βασίζεται στο πρόγραμμα TIDE HEPHAISTOS (T1004), προσθέτοντας στο σύστημα αυτό νέα μέσα εισόδου/ εξόδου (όπως αναγνώριση κινήσεων και φυσικής ομιλίας), αναπτύσσοντας φυσικούς φωνητικούς διαλόγους και δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου νέων συσκευών/ υπηρεσιών όπως είναι η ψηφιακή τηλεόραση. Ο χρήστης θα μπορεί ακόμα να τηλεχειρίζεται τις παραπάνω συσκευές/ υπηρεσίες από έξω από το σπίτι του μέσω κινητού τηλεφώνου βασισμένο σε SMS. Θέματα ασφάλειας εξετάζονται λεπτομερώς σε κάθε φάση ανάπτυξης και στο στάδιο ενοποίησης του συστήματος.
Η ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος επικοινωνίας θα γίνει με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη. Το σύστημα θα αξιολογείται σε διάφορες φάσεις του σε κύκλους δοκιμών σε τρία πιλοτικά κέντρα (Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία). Οι διάλογοι για την αναγνώριση φωνής και κινήσεων θα διαμορφωθούν με βάση τις δοκιμές Μάγου του Oz (Wizard of Oz trials). Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει μέσω μίας μακροπρόθεσμης και συνεχούς αποτίμησης του συστήματος.

Ο ρόλος της TREDIT:
– Συντονισμός Ενεργειών προγράμματος
– Έρευνα Προσδιορισμού αναγκών χρήστη
– Δραστηριότητες Διασποράς αποτελεσμάτων και στρατηγική εκμετάλλευσης συστήματος
– Συντονισμός Πιλοτικής εφαρμογής στο ΚΑΑΝΑΑ, Αθήνα