Πελάτης: Υπουργείο Αιγαίου – ΙΜΕΤ
Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2001 – Μάρτιος 2003
Πέντε είναι οι φάσεις της μελέτης αυτής:
1. Ανάλυση τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης Αφορά στη συλλογή και ανάλυση στοιχείων που αποδεικνύουν πλήρως ότι η εξυπηρέτηση ορισμένων νησιών ή ομάδων νησιών είναι πράγματι ”άγονη” με την έννοια ότι δεν υπάρχει περιθώριο κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των πλοίων που τα εξυπηρετούν, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αναμένει κανείς βελτίωση των συνθηκών ή των στοιχείων εκμετάλλευσης για τις ομάδες αυτές μετά την άρση του cabotage, και ότι δεν υπάρχει σήμερα αλλά ούτε και στο μέλλον επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την εξυπηρέτησή τους (ή τουλάχιστον με ποιες συνθήκες το ενδιαφέρον αυτό θα μπορούσε να υπάρχει).
2. Διαμόρφωση ποσοτικοποίηση εναλλακτικών μορφών οργάνωσης της εξυπηρέτησης. Αφορά στη συστηματική παρουσίαση των πιθανών εναλλακτικών μορφών Οργάνωσης και Εξυπηρέτησης των ”άγονων” γραμμών που θα μπορούσαν να προωθηθούν στην περίπτωση του Αιγαίου, κάνοντας ποσοτικοποίηση των σχετικών μεγεθών που σχετίζονται με καθένα από τα ”Εναλλακτικά Σχήματα”, όπως αριθμός δρομολογίων και εναλλακτικών νησιών που εξυπηρετούνται από αυτά, αριθμός προβλεπόμενων επιβατών ανά δρομολόγιο ή γραμμή, βασικά μεγέθη εκμετάλλευσης, αριθμός αναγκαίων πλοίων και βασικά χαρακτηριστικά τους, μέσες ταχύτητες κίνησης, χρόνοι διαδρομής, κλπ. Επιπλέον, οι νομικές και θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται παρατίθενται ανά ”Εναλλακτικό Σχήμα”.
3. Ανάλυση κόστους οφελών. Αφορά στην πλήρη ανάλυση του κόστους και των οφελών που αναμένονται να προκύψουν από την εφαρμογή κάθε μίας από τις προτεινόμενες εναλλακτικές μορφές Οργάνωσης και Εξυπηρέτησης, με σκοπό την πλήρη και μονοσήμαντη αξιολόγηση αυτών.
4. Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σχημάτων. Αφορά στην εφαρμογή μίας πολυκριτηριακής μορφής αξιολόγησης των εναλλακτικών μορφών και σχημάτων εξυπηρέτησης, όπου συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης καθορίζονται και ”βαθμολογούνται”, με σκοπό την επιλογή του ”προσφορότερου” Σχήματος Οργάνωσης και εκμετάλλευσης.
5. Χρονοδιάγραμμα ενεργειών και Επιχειρησιακό Σχέδιο Αφορά στη διαμόρφωση ενός πλήρους χρονοδιαγράμματος ενεργειών με τα αντίστοιχα κόστη και αποτελέσματα (σε μορφή ενός ”Επιχειρησιακού Σχεδίου”) για την καθοδήγηση των αναγκαίων ενεργειών αλλά και την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της όλης διαδικασίας υλοποίησης.