Διάρκεια: Οκτώβριος 2003 – Σεπτέμβριος 2004
Το IMONODE στοχεύει στη διερεύνηση των επιλογών και την διατύπωση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να ενισχυθεί η ευρύτερη χρήση και η προσβασιμότητα στους διευρωπαϊκούς άξονες V και Χ για τις εμπορευματικές μεταφορές και με κύρια προτεραιότητα στις σιδηροδρομικές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σιδηροδρομικές μεταφορές λόγω του ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, θα συνεχίσουν να χάνουν μεταφορικό έργο έναντι των οδικών μεταφορών γεγονός που αντιτίθεται με την πολιτική μεταφορών της ΕΕ. Για τις περιοχές των χωρών CADSES που είχαν μακρόχρονη παράδοση υπεροχής των σιδηροδρομικών μεταφορών έναντι των οδικών από την άλλη πλευρά, αυτό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και ένα πολύ επείγον στόχο προς επίτευξη. Τα κύρια αντικείμενα του έργου συνοψίζονται στα παρακάτω:
• Προώθηση του επαναπροσανατολισμού των μεταφορικών ροών της Κεντρικής Ευρώπης από τους λιμένες της Βόρειας Θάλασσας προς τους λιμένες της Βόρειας Αδριατικής για την εκμετάλλευση των μεγάλων ευκαιριών της ΕΕ για περιφερειακή ανάπτυξη και βιώσιμα συστήματα μεταφορών (πιο σύντομες διαδρομές, φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι μεταφορών).
• Προώθηση της ενοποίησης των λιμένων της Αδριατικής με την ενδοχώρα της Κεντρικής Ευρώπης μέσω των διεθνικών μεταφορών αγαθών, πακεταρίσματος και αναδιανομής & της ανάπτυξης επαρκούς υποδομής & υπηρεσιών, έχοντας θετικό όφελος και για τους δύο εταίρους: μια ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος για τους λιμένες της Αδριατικής, καλύτερη πρόσβαση στις υπερωκεάνιες αγορές για την Κεντρική Ευρώπη και οικονομικό όφελος και για τους δύο.
• Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σιδηροδρομικών και εμπορευματικών σταθμών (ειδικά των λιμένων) των χωρών μελών της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών.
• Προώθηση της ενοποίησης των χωρών του Συμφώνου Σταθερότητας με τις στοχοθετημένες επενδύσεις στην αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής υποδομής μεταφορών μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας (πανευρωπαϊκοί άξονες Χ και V).
• Ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας και σαφής διαχωρισμός των ενεργειών μεταξύ των κόμβων μεταφορών ούτως ώστε να μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες μεταφορών.
Ο ρόλος της TREDIT:
– Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στην εκτέλεση του τεχνικού συντονισμού του έργου
– Διοργάνωση και διεξαγωγή τεχνικών συναντήσεων σε επίπεδο ομάδας εργασίας συντονιστή εταίρου, εθνικής και διακρατικής συμμετοχής
– Κριτικός έλεγχος για την ομαλή εκπόνηση των τεχνικών αντικειμένων σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλάνο εργασίας του έργου
– Εκπόνηση τεχνικών εκθέσεων προς την διακρατική συντονιστική επιτροπή του έργου σε περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ των εταίρων
– Εισαγωγή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου (π.χ. τεχνικές εκθέσεις προόδου, παραδοτέα κλπ)
– Συντονισμός τεχνικών εργασιών για την εκπόνηση των διακρατικών δράσεων του έργο