Πελάτης: Υπουργείο Εργασίας – Άξονας HORIZON
Διάρκεια: Ιανουάριος 1998 – Δεκέμβριος 2000
To συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα επιλογής, εκμάθησης και χρήσης αναπηρικών αμαξιδίων ως μέσων εργασίας ΑμΕΑ, χωρίς αυτή η επιλογή να έρχεται σε αντίθεση με τις λοιπές χρήσεις αυτών (π.χ. ως μέσων μετακίνησης, μεταφοράς, εκτέλεσης οικιακών λειτουργιών, κλπ.). Γιατί είναι γεγονός πως ένας ΑμΕΑ χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου που έχει τη δυνατότητα να νιώθει άνετα και να μετακινείται ευχερώς στο χώρο εργασίας του, έχοντας ασφαλή και ευρεία πρόσβαση στα μέσα εργασίας του είναι προφανές ότι έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες ομαλής ένταξης στο εργασιακό περιβάλλον και διατήρησης της εργασίας του επί μακρό χρονικό διάστημα.
Βασικός στόχος λοιπόν του προγράμματος είναι η υπόδειξη του καταλλήλου τύπου αναπηρικού αμαξιδίου για επαγγελματική και γενικότερη αποκατάσταση ΑμΕΑ και παροχή καθοδήγησης για την απόκτησή του και εκπαίδευση στη χρήση του.
Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω της αναζήτησης των σχετικών προβλημάτων ΑμΕΑ χρηστών που ήδη εργάζονται και της ανάπτυξης κριτηρίων ικανότητας χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου που σχετίζονται με το χρήστη (ικανότητα άσκησης δύναμης – ροπής προώθησης, αντοχή, αντίληψη λειτουργίας, κλπ.) αλλά και με το εργασιακό του περιβάλλον (κραδασμοί, εμπόδια, θέση-στάση εργασίας, κλπ.). Ετσι θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η διασύνδεση της επιλογής του αμαξιδίου όχι μόνον με το χρήστη αλλά και με τη μορφή της εργασίας του, υπό τη μορφή βάσεως δεδομένων και με τη διασύνδεσή της με άλλη βάση δεδομένων, των διαφόρων τύπων αναπηρικών αμαξιδίων.
Ο ρόλος της TREDIT:
– Ανάπτυξη βάσης δεδομένων διασύνδεσης χαρακτηριστικών αναπηρικών αμαξιδίων με συγκεκριμένους χώρους εργασίας και επαγγέλματα
– Ανάπτυξη μεθοδολογίας ελέγχου αναπηρικών αμαξιδίων σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον
– Έκδοση οδηγού επιλογής αναπηρικών αμαξιδίων ανά κατηγορία ΑΜΕΑ και ομάδα εργασίας-επαγγέλματος αλλά και απαιτήσεων προσβασιμότητας χώρων-μέσων εργασίας