Σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών για ανταλλαγή δεδομένων στις Θαλάσσιες Μεταφορές – COMMAN

Σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών για ανταλλαγή δεδομένων στις Θαλάσσιες Μεταφορές – COMMAN

COMMAN

Πελάτης: EU, DG XIII

Διάρκεια: Σεπτέμβριος 1998 – Αύγουστος 2000

Αντικείμενο του έργου COMMAN ήταν η ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός συστήματος διαχείρισης επικοινωνιών με εφαρμογή στη ναυτιλία. Το σύστημα αυτό στόχευε στη διασύνδεση των μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενων μέσων επικοινωνίας σε ένα απλό κόμβο δεδομένων (single data node), μεταφράζοντας και ενοποιώντας τα διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας έτσι ώστε να διευκολύνεται ο χρήστης όταν θέλει να τα χρησιμοποιήσει είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο η μείωση του ποσοστού σφάλματος και των προβλημάτων λόγω συμφόρησης και καθυστερήσεων των υφιστάμενων επικοινωνιών, αλλά και η αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης για επικοινωνία και ανταλλαγή ναυτιλιακών δεδομένων (maritime data communication) που προέρχονται από ραδιο-transponders, υπηρεσίες διόρθωσης διαφορικών συστημάτων εντοπισμού θέσης (DGPS), βάσεις δεδομένων για ηλεκτρονικούς χάρτες και σχετικές ενημερώσεις, καθώς επίσης και από την απομακρυσμένη πρόσβαση στα αυτόματα συστήματα πλοίου για τη διάγνωση, συντήρηση και εφαρμογές πολυμέσων.
Στρατηγική του έργου ήταν να βασίσει το υπό ανάπτυξη σύστημα διαχείρισης επικοινωνιών όσο το δυνατό περισσότερο σε ήδη υπάρχοντα εμπορικά προϊόντα και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για επιπρόσθετο εξοπλισμό και λογισμικό. Για την υποστήριξη επιτυχούς εκμετάλλευσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του έργου, το τελικό προϊόν έπρεπε να προστεθεί στα υπάρχοντα εμπορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται και όχι απαραίτητα να αντικαταστήσει κάποιο άλλο προϊόν. Σε συνάρτηση με την διαδικασία ανάπτυξης της τρίτης γενιάς του Παγκόσμιου κινητού Συστήματος Τηλεπικοινωνιών (UMTS) που υλοποιείται στην Ευρώπη, το έργο στόχευε στην αξιολόγηση των προτεινόμενων υποψήφιων τεχνολογιών για την απλούστερη ολοκλήρωση όλων των λειτουργιών των διαφόρων μέσων και πρωτοκόλλων επικοινωνίας κάτω από ένα ενιαίο επικοινωνιακό σύστημα.
Η αξιολόγηση του συστήματος κάτω από πραγματικές λειτουργικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής στα νότια της Αγγλίας, περιοχή η οποία είναι ιδανικά εξοπλισμένη με όλους τους τύπους παράκτιων και πλωτών σταθμών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται όλα τα σχετικά μέσα και υπηρεσίες επικοινωνίας.

Ο ρόλος της TREDIT:
– Ποιοτικός Έλεγχος Έργου
– Αξιολόγηση του συστήματος
– Συμμετοχή στην ανάλυση κόστους – οφέλους